Göz Çevresi Sorunları
- Görüntüleme: 242
Göz çevresi en çok deformasyona uğrayan ve yaşımızı ele veren yüz bölgelerinden biridir. Yapısal veya sonradan olan kaş ve kirpik problemlerini de bu kategori de değerlendirebiliriz.
Göz Çevresi Deformiteleri
1. Kaş ve Kirpik seyrekliği
Kaliteli cihaz ve malzemelerle tecrübeli biri tarafından kalıcı makyaj uygulaması yapılarak bu sorun giderilebilir. Özellikle kaş yapımında kıl olmasa dahi kaş alanının dışına çıkılmaması ve kıl tekniği ile yapılması önemlidir.
2. Göz kapağı düşmesi ve göz altı
Ciltteki deformasyon miktarına bağlı olarak birçok yöntem kullanılır.
-
Toksin Uygulaması
Kapak düşüklüğü fazla değilse ve kaşın kalkma miktarı ile düzelen bir göz kapağı varsa Toksin Uygulaması işlemi yapılarak bu durum düzeltilebilir. Göz altı kırışıklıkları için uygulanmaz. Kaz ayaklarındakı kırışıklıklarda açılma sağlar ve derinleşmesini engeller. -
Plazma Enerjisi
Plazma enerjisi; cildin epidermis tabakasında kontrollü bir buharlaşma yaparak dokularda yenilenme sağlar. Yenilenme ile doku da elastikiyet artışı sağlar. Göz kapağı, göz altı ve kaz ayağı denilen kırışıklıklarda açılma sağlar. Ayda bir uygulanan seanslar ihtiyaca göre tekrarlanır. Maksimum 3 seans yapılır. -
Fraksiyonel Lazer
Göz çevresi derisi çok incedir. Normal Fraksiyonel lazer sistemleri kullanılmaz. Daha küçük ve hafif hasarlar oluşturan modlar da çalışılır. Bir kapakta yaklaşık 500 ya da 1000 kadar noktada kırışmış ya da elastikiyeti kaybolmuş cilt yenilenerek kalite artışı sağlar. Ayda bir seanslar olmak üzere maksimum 3 seans uygulanır. -
Dermal Enkeksiyon
Deformasyonu düzeltmek için deri de eksilen elementleri vermek ve hücre aktivasyonu tamamlamak amacıyla aminoasit, protein , vitamimlerden oluşan karışımın deri içerisine uygulanmasıdır. İhtiyaca göre 15 gün ara ile birkaç seans uygulanır. -
Dolgu
Kaz ayaklarındaki derin kırışıklıklarda ya da Toksin Uygulaması istemeyen kişilerde ince kırışıklıklarda kullanılabiir.Özellikle yorgun ifadeye sebep olan göz yaşı oluğunda çukurluk olan kişilerde dolgu uygulaması yapılabilir. Göz çevresine kullanılan dolgu materyalleri daha düşük molekül büyüklüğüne sahip olan ürün olmalıdır.
Göz çevresi deformitelerinde iyi bir muayeneden sonra, cildin ihtiyacına göre bu yöntemlerin bazıları yada kombine olarak uygulanır.
3. Göz Çevresi Yağ Bezleri
En sık görülen göz çevresi yağ bezleri kaynaklı problemler şunlardır:
-
Siringoma nedir ve sebebi nedir?
Siringoma ter bezlerinden kaynaklanan selim huylu oluşumlardır. Oldukça yaygın bir şikayettir. Genellikle ergenlikten itibaren başlar. Kadınlarda daha sık görülür. Nedeni bilinmemektedir. En sık olarak kadınların göz çevresinde ortaya çıkarlar. Göğüs bölgesi, göbek, koltukaltı ve genital bölgede de görülebilirler.
Siringoma belirtileri nelerdir?
Ten rengi veya sarı renkli, net sınırlı, 1-3 mm çapında deriden kabarık, yuvarlak oluşumlardır. En sık olarak göz çevresinde, alt göz kapağında görülürler. Sayıları birden fazladır ve simetriktirler.
Siringoma tedavi yöntemleri nelerdir?
Siringoma; erbium, karbondioksit (CO2) lazer veya elektriksel cerrahi ile giderilebilir. Genel olarak 1-3 seans gerekebilir. Açık tenli kişilerde iyi sonuç alınır. Göz çevresi koyu olanlarda işlemlerden sonra beyaz leke kalabilir. Şikayetlerde tekrarlar görülebilir. Tedaviler bunu bilerek yapılmalıdır. -
Ksantelazma nedir?
Ksantelezma daha çok göz kapaklarının iç kısmında ortaya çıkan sarı renkli yağ bezeleridir. Üst göz kapağında alt göz kapağından daha sık görülür. Ksantelezma yumuşak veya yarı sert kıvamda olabilir. Genellikle simetrik olarak ortaya çıkarlar, genel olarak tüm kapaklarında birden görülebilir. Gözaltı yağ bezeleri kalıcıdır ve ilerleyicidir, kendiliğinden geçmez.
Ksantelezma kimlerde görülür ve neden ortaya çıkar?
Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. 40-50 yaş arasında en fazla ortaya çıkarlar. Ksantelezması olanların yarısında kan yağlarında anormallik söz konusudur. Hastaların genetik olarak kolesterol veya trigliserid seviyeleri yüksektir. Diyabet ve tiroit hastalıklarından kaynaklanan kan yağ bozuklukları ksantelezma yapabilir. Ksantelezmalıların diğer yarısında kan yağları normal bulunmuştur. Ksantelezma görülen kişilerde iyi kolesterol düşük çıkabilir. Ayrıca damar sertliğine eğilim olduğunun işaretidir. Ksantelezması olan kişilerin kan yağlarını kontrol ettirmeleri şarttır. Ayrıca kan yağlarını yükseltecek gıdalardan uzak durulmalıdır. Ksantelezmatedavisi kozmetik nedenlerle yapılır.
Ksantelezma tedavi yöntemleri nelerdir?
Bu tür gözaltı yağ bezelerinde lazer, cerrahi çıkarma, elektriksel cerrahi veya kimyasal peeling kullanılabilir. Lazer ile tedavide erbium ,CO2 lazer,plazma enerji sistemleri kullanılır. Ksantelezma tedavilerden sonra tekrar edebilir. Lazerle ksantelezma tedavi sonrası ciltte yenilenme olduğu için şikayetlerde tekrar olasılığı daha düşük olabilmektedir. -
Milyum nedir?
Milium, oldukça sık görülen bir göz çevresi yağ bezelerindendir. Çocuklarda ve her yaşta görülebilir. Yüzeysel, parlak beyaz-sarımsı renkli 1-2 mm çaplı yuvarlak kabarık oluşumlardır. Özellikle göz çevresi ve yanaklarda ortaya çıkarlar. Nedeni bilinmemektedir. Tedavisi kozmetik nedenlerle yapılır.
Milium tedavi seçeneklerin nelerdir?
A vitaminli kremler etkili olabilir. Ağızları bistüri veya steril iğne uçları ile açılarak temizlenebilir. Çok yaygın olduğu durumlarda lazer, elektrocerrahi veya lazerle tedavi edilebilir.
4. Göz Altı Morluğu
Göz altı morluğu nedir?
Göz altı morluğu gözaltı derisinin normalden koyu renkli gözükmesidir.
Göz altı morluğu nasıl geçer, tedavisi nelerdir?
Göz altı morluğu yaygın bir problemdir. Her yaşta görülebilir. Kişiyi yorgun, sağlıksız ve yaşlı gösterebilir. Bu nedenle gözaltı morlukları birçok kişiyi rahatsız eder.
Göz altı morluğu neden olur?
Göz altı morluğu, gözaltı cildinde renk maddesinin artışı, gözaltında damarların artışı, gözaltı derisinin inceliği veya yaşlanması nedeniyle olabilir. Kansızlık, yorgunluk ve uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gözaltı morluğunun sebebi olabilir.
Göz altı morluğu için nasıl önlem alabilirim?
İyi bir uyku düzeni Dengeli beslenmek Güneşten korunmak Yaz ve kış güneş gözlüğü kullanmak Uzun süre televizyon ve bilgisayar başında kalmamak, gözleri dinlendirmek Soğuk kompresi uygulamak Salata dilimlerini gözaltında gezdirmek veya bekletmek Yüksek yastık kullanmak Sarı bazlı kapatıcı kullanımı K vitaminli, C vitaminli, retinol, arnica, antioksidan, peptidler, büyüme faktörlü ve renk açıcı madde içeren gözaltı kremleri kullanılabilir.
Göz altı morluğunda hangi tedaviler kullanılır?
Göz altı morluğunu gideren kremler, Lazer tedavileri, Kimyasal peeling, Işık dolgusu, Plazma, Dermel Enjeksiyon ve mikro iğneleme gibi cilt yenileme yöntemleri uygulanabilir.